Базиликата в Пловдив и емблематични къщи в Стария град отварят врати за Деня на опазване на паметниците на културата 18 април, 2023

Базиликата в Пловдив и емблематични къщи в Стария град отварят врати за Деня на опазване на паметниците на културата
Снимка: Община Пловдив

Международният ден за опазване на паметниците на културата  - 18 април, ще бъде отбелязан в Пловдив с отворени врати в Епископската базилика на Филипопол и емблематични къщи в Стария град. 

Базиликата отбелязва и две години от своето официално откриване. Тя представлява трикорабна едноапсидна сграда, като подовете й са покрити с два слоя многоцветни мозайки с площ, надхвърляща две хиляди кв.м. Малки камъчета с различен цвят са подредени в изображение върху подложка от хоросан. Днес пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да се срещнат с екипите, участвали в проучването, реставрацията и експонирането на Епископската базилика на Филипопол. 

А Общинският институт „Старинен Пловдив" отбелязва 18 април и с Дни на отворените врати с лекции в някои от своите обекти. Те започнаха още в празничните почивни дни. Днес предстоят лекции в къщите „Стамболян", „Клианти", в музейна аптека „Хипократ" и в експозиция „Златю Бояджиев".

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация