
Богатите на магнезий храни намаляват риска от деменция 29 март, 2023

Ново проучване показва, че богатите на магнезий храни, като зеленолистни зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, могат да намалят риска от деменция.
Изследователите твърдят, че по-високият прием на магнезий в храната от по-млада възраст може да ни предпази от невродегенеративни заболявания и влошаване на когнитивните способности, когато навършим 40 години.
Установено е, че тези, които консумират повече от 550 милиграма магнезий всеки ден, имат мозъчна възраст, която е с приблизително една година по-млада, когато навършат 55 години, в сравнение с човек с нормален прием на магнезий от около 350 милиграма дневно.
Проучването, публикувано в European Journal of Nutrition, установява, че при участниците, които са увеличили приема на магнезий с малко над 40%, се наблюдава по-малко свиване на мозъка.
Учените са накарали повече от 6000 когнитивно здрави участници от Обединеното кралство - на възраст от 40 до 73 години - да попълва онлайн въпросник пет пъти в продължение на 16 месеца, докато консумират ястия с различно съдържание на магнезий.
Броят на хората по света, диагностицирани с деменция, се очаква да се увеличи повече от два пъти - от 57,4 милиона през 2019 г. до 152,8 милиона през 2050 г., което ще доведе до по-голямо натоварване на здравните услуги.
Хороскоп Виж всички
Новини

Пролетна нестабилност: Дъждове, слънце и температури до 30° в края на седмицата

Няма правила в любовта и „Войната на семейство Роуз“

Емилия и Слави Трифонов отново заедно

"Влюбих се в теб" - новата песен на Никос Вертис

Фики и Кости се събраха за "Много си добра" - хит резачката на лятото

19 май - Световен ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Габрово празнува с грандиозно карнавално шествие

Финалът на Евровизия 2025: 26 държави се борят за победата в Базел

Евгени Минчев - Мили българи, не сте ме смачкали!

Опасно време в Гърция: предупреждение за българските граждани

Гърция облекчава правилата за кемпери след обществен натиск
