
Богатите на магнезий храни намаляват риска от деменция 29 март, 2023

Ново проучване показва, че богатите на магнезий храни, като зеленолистни зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, могат да намалят риска от деменция.
Изследователите твърдят, че по-високият прием на магнезий в храната от по-млада възраст може да ни предпази от невродегенеративни заболявания и влошаване на когнитивните способности, когато навършим 40 години.
Установено е, че тези, които консумират повече от 550 милиграма магнезий всеки ден, имат мозъчна възраст, която е с приблизително една година по-млада, когато навършат 55 години, в сравнение с човек с нормален прием на магнезий от около 350 милиграма дневно.
Проучването, публикувано в European Journal of Nutrition, установява, че при участниците, които са увеличили приема на магнезий с малко над 40%, се наблюдава по-малко свиване на мозъка.
Учените са накарали повече от 6000 когнитивно здрави участници от Обединеното кралство - на възраст от 40 до 73 години - да попълва онлайн въпросник пет пъти в продължение на 16 месеца, докато консумират ястия с различно съдържание на магнезий.
Броят на хората по света, диагностицирани с деменция, се очаква да се увеличи повече от два пъти - от 57,4 милиона през 2019 г. до 152,8 милиона през 2050 г., което ще доведе до по-голямо натоварване на здравните услуги.
Хороскоп Виж всички
Новини

Почина легендарната актриса Даян Кийтън на 79 години

Емоционалното хранене: защо посягаме към храната, когато не сме гладни

Елеонора Зуганели с разказ за любовта в новия й сингъл „S’Eroteuomai“

Десита посвети песен на добрите момчета

Що е то дислалия?

Ловеч събира стотици млади състезатели на колела през уикенда

Рекорден брой участници в 42-ото издание на Софийския маратон

ЕК отпуска 7,4 млн. евро за български земеделци, пострадали от климатични щети

Австрия заплашва с отказ от домакинство на „Евровизия 2026“, ако Израел бъде изключен

Приходите от нощувки през август растат с 14,1% до 663,7 млн. лв.

Дария Томова със силен дебют в българската музика
