Свикването с лятното часово време може да отнеме две седмици 26 март, 2023

Свикването с лятното часово време може да отнеме две седмици
Снимка: Pixabay.com

На 26 март в 3 часа в България влезе в сила лятното часово време и преместихме часовниците с един час напред. 

Как ще ни се отрази шестдесетминутното разминаване между нашите навици и официалното време зависи от много индивидуални фактори. Някои реално нямат нищо против промяната, но на други ще се отрази зле.

Проблемът е, че по-ранното събуждане и смяната на часа не ни кара да се чувстваме по-уморени само един ден. Според специалистите свикването с новата ситуация може да отнеме до две седмици. Но безсънието, нервността и загубата на концентрация не са добър начин да започнем нова работна седмица.

Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия като се използва повече светлата част на деня.

Над 70 са страните в света, които все още сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа - от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета - за и против смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични - против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията ЖанКлод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза.

В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация