Благовещение е - време за добри новини и добри дела 25 март, 2023

Благовещение е - време за добри новини и добри дела
Снимка: БГНЕС

На 25 март православната църква чества Благовещение - един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл. Народното му наименование е Благовец.

На този свят ден Дева Мария научава благата вест от архангел Гавриил, че тя ще зачене от Светия Дух и ще роди Спасителя.

В християнството се счита, че това е първата добра новина, която човечеството получава след грехопадението на Адам и Ева.

Благовещение е и празник за почитане на майката, защото Богородица е закрилница на всички майки.

Празникът е известен още като половин Великден. Въпреки, че се пада по време на Великденските пости, днес е разрешена консумацията на риба. На трапезата се слага още лучник и питка, намазана с мед.

Благовещение се възприема като начало на пролетта. Вярва се, че на този ден природата се събужда и започва новата земеделска година. Чрез обредите и обичаите, извършени в него, всичко лошо остава в отминалите зимни месеци и земята се пробужда за нов живот.

Счита се, че на този празник е нежелателно да се вземат пари назаем или да се изнася нещо от дома, защото заедно с тази вещ благополучието и здравето ще напуснат човек. Според вярванията, всяка рана днес заздравява по-бързо. Затова на малките момиченца се дупчат ушите и се слагат обеци.

На Благовещение всеки трябва да се облече с нови дрехи, за да има късмет в годината и да излезе от дома си с монети в джоба, за да не го закука кукувицата без пари.

Днес имен ден празнуват Благой, Благовест, Блага, Евгения, Евгени, Вангел, Ева и производните им имена.

Честит празник от радио Веселина!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация