Търговище отбелязва своя празник 14 май, 2023

Търговище отбелязва своя празник
Снимка: Facebook/Община Търговище

Днес жителите и гостите на Търговище отбелязват празника на града - 14 май. Това е датата, около която всяка година се провежда традиционният пролетен панаир.

Официалният празник е приет с Решение на Общинския съвет в Търговище от 27 март 2015 година. Към момента на приемането му градът няма официално утвърден празник в съвременните условия на развитие. 

От общинската администрация припомнят, че след дългогодишно проучване, анкетиране и обсъждане, е установено, че 14 май събира в себе си създадените нагласи и желания сред местната общност. 

Датата 14 май е символ на богатата панаирна традиция, развивана от древни времена до наши дни, довела до образуването и установяването на града през различни исторически епохи. 

Приемането му за официален празник, освен че отговаря на историческата даденост, дава възможност традицията на старото търговско средище да бъде заложена като символна основа и проекция за бъдещите дни на Търговище, един своеобразен мост в развитието на града, свързан с неговия девиз: „Бях, съм, ще бъда“. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация