26% от хората по света са без чиста питейна вода 22 март, 2023

26% от хората по света са без чиста питейна вода
Снимка: unsplash.com

26% от населението на света няма достъп до безопасна питейна вода, а 46% нямат достъп до основни санитарни условия, се казва в нов доклад, представен в навечерието на първата голяма конференция на ООН за водата от повече от 45 години.

В Доклада на ООН за развитието на световната водна система през 2023 г. се очертава тревожна картина на огромната празнина, която трябва да бъде запълнена, за да се постигнат целите на ООН за осигуряване на достъп на всички хора до чиста вода и канализация до 2030 г.

В резултат на изменението на климата, се казва в доклада, „сезонният недостиг на вода ще се увеличи в регионите, където в момента тя е в изобилие - като Централна Африка, Източна Азия и части от Южна Америка, и ще се влоши в регионите, където водата вече е в недостиг, като Близкия изток и Сахара в Африка“.

Средно 10% от световното население живее в страни с висок или критичен недостиг на вода, а до 3,5 милиарда души живеят в условия на воден стрес поне един месец в годината, се казва в доклада, публикуван от ЮНЕСКО, организацията на ООН за образование, наука и култура.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация