Кюстендил празнува Първа пролет 21 март, 2023

Кюстендил празнува Първа пролет
Снимка: Фейсбук/Община Кюстендил

По традиция Кюстендил празнува празника на града на 21 март, в деня на пролетното равноденствие.

Тази година за девойка "Кюстендилска пролет" беше избрана 17-годишната Моника Йорданова. Подгласнички на момичето - символ на пролетта, станаха Диана Георгиева и Мирела Славова. Конкурсът за избор на девойка "Кюстендилска пролет" с две подгласнички е патентован и е първият конкурс в България за най-красиво момиче. Първото му издание се е състояло през 1966 година.

Тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет” започват от 11:00 часа на площад „Велбъжд“ с молебен за здраве, ритуал по предаването на символите на града и концерт на Ансамбъл „Пирин“, който ще представи своя нов спектакъл „През девет планини“. 

Празникът ще продължи на сцена „Базиликата“ в лесопарк „Хисарлъка“ от 14:00 часа, където по стар обичай Девойка „Кюстендилска пролет“ ще отправи поздрав към своите съграждани. За настроението на гостите ще се погрижат кюстендилските изпълнители Симона Петрова – Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов.


През целия ден на площад "Велбъжд" за втора поредна година Община Кюстендил организира изложение-базар на цветя и декоративни растения. Целта е да се подкрепи местния бизнес и да се стимулира желанието на кюстендилци да украсят своя град.

След тържествата по повод празника на града, неминуемо идва ред и да почистим след себе си, заявяват от "Клуб за Бъдеще" – Кюстендил. На 25 март, от 12:00 часа, в лесопарк "Хисарлъка", те ще организират кампания за разделно събиране на отпадъците заедно с няколко учебни заведения от града. Отбори от ученици ще участват и в надпревара за най-голямо количество събран отпадък. За участниците са предвидени награди и изненади. За всеки килограм събран отпадък ще бъде предоставено по едно дръвче, което ще бъде посадено, а с това ще бъде поставено началото и на инициатива за създаване на "Ученическа гора".

Хороскоп Виж всички

Нотификация