Астрономическата пролет идва в 23:24 часа 20 март, 2023

Астрономическата пролет идва в 23:24 часа
Снимка: pxhere.com

Днес в Северното полукълбо настъпва пролетното равноденствие. В България то е точно в 23,24 часа. Това е и астрономическото начало на пролетта. 

Равноденствието - когато денят и нощта са еднакви по продължителност, се смята за магичен момент. В древните религии жреците са извършвали специални ритуали в тези дни, за да измолят милост от боговете. 
Обичай е за пролетното равноденствие да се почистят къщата и дворът, като се изхвърли всичко ненужно, за да се отвори път на новото. 

От 20 март денят става все по-голям и ще бъде най-дълъг на лятното слънцестоене - на 21-и юни.

В първия ден от новата седмица времето ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Дневните температури ще се повишат и ще бъдат между 16 и 21 градуса. Във вторник облачността ще се увеличи и след обяд на места в Югозападна България ще превали дъжд. В сряда сутринта ще е все още предимно облачно, на отделни места ще превали слаб дъжд. След обяд облачността ще се разкъсва и ще намалява. 

През почивните дни (25 и 26 март) над страната ще премине студен атмосферен фронт. Валежите ще започнат от северозапад в събота късно следобед и вечерта. Ще са локални, краткотрайни, временно интензивни с гръмотевици и с риск от дребна градушка. 

Чувствително застудяване се очаква в пръвите дни на последната мартенска седмица – от 27 до 31 март. В този период ще превали сняг по планините, а не е изключено и по някои високи котловини в Западна България и в Предбалкана.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация