Община Бургас осигурява безплатно плуване и процедури за деца с увреждания 17 март, 2023

Община Бургас осигурява безплатно плуване и процедури за деца с увреждания
Снимка: Община Бургас

В Бургас започва нова безплатна услуга за деца с увреждания - водна рехабилитация и адаптирано плуване. Рехабилитационните дейности ще се състоят в басейните на общинския плувен комплекс "Меден рудник" и на ученическия спортен комплекс към Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков".

Това става възможно, след като кметът Димитър Николов откликна на искане на родители, тези дейности, които са доказали положителния си ефект, да се предоставят безплатно на територията на общинските плувни басейни. 
С децата ще се занимава сертифициран специалист по водна рехабилитация и адаптирана физическа активност и спорт.

Заниманията ще се провеждат групово и индивидуално, с или без асистент във водата в зависимост от функционални възможности на детето. В тях са включени допълнителни уреди и средства, чрез които занимаващите по-лесно да се адаптират, както към водната среда, така и към усвояването на нови двигателни активности.

В световен мащаб водната рехабилитация и адаптираното плуване се използва, не само за превенция спрямо вторичните заболявания на децата с увреждания, но и са ключът към физическата, социалната и психическата им адаптация в обществото.

Освен водна рехабилитация, Община Бургас ще продължи да работи по различни програми за двигателна активност, насочени към деца с увреждания.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация