Диагноза слабо зрение 18 март, 2023

Диагноза слабо зрение
Снимка: Радио Веселина

Проблемът с дефицита на зрение засяга около 135 милиона човека от населението в световен мащаб, а с нарастване на продължителността на живота прогресивно се увеличава и статистиката. Голяма част от тези хора живеят в изолация и не знаят как да се справят с това състояние. Една от причините е невъзможността за достъп до информация на слабо зрящите. Затова близките в повечето случаи са тяхната връзка със света. И въпреки, че намаленото зрение предимно засяга възрастовата група 65-80, не рядко се наблюдава при деца и по-млади хора.

За съжаление е невъзможно изгубено зрение под 30% да бъде коригирано, но съвременната оптика е разработила помощни иновативни увеличителни уреди.

Специални решения, извън възможностите на традиционните оптични средства, с които слабо зрящите могат отново да се радват на красивите моменти и да ги споделят с любими хора. 

Що е то оптометрист и какво е лоу вижън? Какво да направите, ако ваш близък е с увредено зрение, което не може да бъде коригирано със стандартни диоптрични очила или контактни лещи? Какви увеличителни средства за слабо зрящи могат да се използват и към кого да се обърнете за консултация ще чуете днес в предаването „Доктор здраве“.

Наш гост е Христо Благоев, оптометрист и зам. председател на Българския съюз на оптометристите.

Приятно слушане и бъдете здрави!
 


 

 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация