Как да окажем първа помощ при гълтане на езика? 11 март, 2023

Как да окажем първа помощ при гълтане на езика?
Снимка: Радио Веселина


Често чуваме хората да употребяват този израз в новините, в разкази, във филми… „глътна си езика” и ... Какво означава това и защо е толкова опасно? Може ли нещо или някой да промени фаталния изход?

Когато човек изпадне в безсъзнание, мускулите се отпускат и той не може да реагира на шум, дразнение и болка. Не може да се премести, ако не му е удобно и не може да каже ако нещо го боли.

Ако свидетел на инцидента реагира веднага като освободи дихателните пътища на пострадалия, той има шанс да дочака линейката и да оцелее.

Съвременните насоки за оказване на първа помощ в такава ситуация дават прости указания за действие. Те не изискват медицинска подготовка и могат лесно да бъдат приложени от всеки. Необходимо е само няколкочасово практическо обучение.

Всичко за това как да окажем първа помощ при гълтане на езика днес в предаването „Доктор здраве“ ще чуете от Гергана Койчева - бакалавър в химично-инженерна специалност. Но в един прекрасен ден тя спасява един човешки живот и решава да преобърне професионалното си развитие на 180 градуса, насочвайки се към хуманната специалност - парамедик. Понастоящем е активен доброволец в ковид отделения и спешни отделения. Гергана Койчева е част и от екипа на д-р Цанко Стефанов и проектът им за онлайн медицина. 

Приятно слушане и бъдете здрави!
 


 

 


 

 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация