Отбелязваме 8 март с шествие за правата на жените 08 март, 2023

Отбелязваме 8 март с шествие за правата на жените
Снимка: pxhere.com

Първоначално 8 март е избран за Международен ден на работещите жени, а през  декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която го обявява за Международен ден на жената.

Денят се празнува в над 30 държави по света като израз на признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. В много страни, включително у нас, 8 март се чества и като Ден на майката. 

С редица инициативи в страната ще бъде отбелязан Международния ден на жената. В София - за седма поредна година в 19:00 ч. от пилоните пред НДК  ще тръгне и шествие за правата на жените. Надсловът е „Нито една повече“.

Организатор е сдружение "Феминистки мобилизации“. По информация на организацията:

В България от началото на 2023 г. всяка седмица една жена губи живота си поради домашно и полово базирано насилие от свой близък или партньор.
Главоломното поскъпване на стоки от първа необходимост и базовите хранителни продукти в България, най-бедната страна в ЕС, ежедневно лишава хората от достоен живот и обрича бедните на мизерно съществуване. Всичко това има непропорционално голям негативен ефект върху жените, особено върху жените от етнически и малцинствен произход, мигрантките и бежанките, бедните и жените с увреждания.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация