Филм за Навални с участието на Христо Грозев спечели БАФТА 20 Февруари, 2023

 Филм за Навални с участието на Христо Грозев спечели БАФТА
Снимка: БГНЕС

Британската академия за кино и телевизия раздаде годишните си награди на пищна церемония в Лондон. 

За най-добър документален филм беше отличена лентата "Навални", която разказва за разследването на опита за покушение срещу един от най-ярките критици на Кремъл - Алексей Навални, който в момента е в затвора. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев, който е едно от основните действащи лица. Той обаче не присъства на церемонията поради "риск за обществената сигурност". 

Седем приза от общо 14 номинации взе драмата за Първата световна война - "На Западния фронт нищо ново". Лентата беше обявена за най-добър филм, спечели и в категорията - най-добър адаптиран сценарии. Статуетката за най-добър режисьор отиде при Едвард Бергер за "На Западния фронт нищо ново". Седемте награди означават, че филмът е счупил рекорда на БАФТА за най-много награди, спечелени от неанглоезичен филм.

"Баншите от Инишерин" взе четири трофея, включително за най-добър британски филм, а рок биографията "Елвис" също спечели в четири категории. За най-добър актьор беше обявен Остин Бътлър за превъплъщението му в "Елвис", а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар".

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация