Абитуриенти от Търговище поканиха с тъпан и гайда класната си на бала 16 Февруари, 2023

Абитуриенти от Търговище поканиха с тъпан и гайда класната си на бала
Снимка: Първо СУ "Св. Седмочисленици" Търговище

Учителка от Търговище бе поканена на абитуриентски бал от ученици в народни носии. Нестандартна покана отправиха дванадесетокласници от Първо Средно училище „Св. Седмочисленици“. Те са решили да използват магията на българския фолклор, за да изкажат своята признателност към класната си ръководителка Керанка Петкова.

Облечени в народни носии, с питка и шарена сол, зрелостниците пристигнали в  в кабинета по литература. Атрактивното шествие е било предвождано от гайда и тъпан, а музикантите са пристигнали от Шумен специално за празничния повод. 

С интересен ритуал, като използват и менчета с вода, зрелостниците попитали  своята класна ще отиде ли с тях на бала. Отговорът, разбира се, е бил „да“. След това в огласения от гайда училищен двор се е извило кръшно хоро, в което се е включила и Керанка Петкова.  Учениците й споделят, че са избрали тази форма на покана, защото това е последната им година в училище – както за тях, така и за класната и много искали да ги запомни, а фолклорът е нещото, което обединява хората.

Хороскоп Виж всички

Нотификация