От днес Перник става столица на маскарадните игри 27 януари, 2023

От днес Перник става столица на маскарадните игри
Снимка: Фейсбук/Община Перник

29-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" се очертава да е рекордно - ще дефилират над 10 000 участници от 158 маскарадни групи.

През последните три години фестивалът не се състоя заради водната криза и пандемията от коронавирус. А сега поради големия брой участници, фестивални дефилета ще има и в трите дни от 27 до 29 януари. За първи път в историята на фестивала състезателните дефилета ще започнат още в първия ден, когато ще се състои и грандиозното откриване на събитието.

Общо 118 са групите от България, като 45 от тях са от област Перник. 15 са групите от чужбина. Представители от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна гора и Хърватия ще покажат традициите и обичаите си пред публиката от Перник и цяла България.

Един от акцентите в първия ден на фестивала е детската "Сурвакариада". Тя ще започне в сутрешните часове, а в дефилето със свои групи ще участват почти всички училища в община Перник. Днес ще бъде неучебен ден за учениците в Перник.

Пъстър, зрелищен, колоритен – международният фестивал “Сурва“ е най-авторитетната в България и на Балканите, изява на традиционните народни игри и обичаи с маски. Едно от най-големите му достойнства е неговата приемственост. Фестивалът се организира от 1966 година. От 1985 година има статут на международен, а през 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация