Фестивал за ново българско кино ще се проведе в Бургас 05 юни, 2023

Фестивал за ново българско кино ще се проведе в Бургас
Снимка: НФЦ

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" ще се проведе за втора поредна година в Бургас в дните от 17 до 21 юни.

В селекцията попадат филми като „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов, „Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев, „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, „Васил“ с участието на Иван Бърнев, „Български кораб пътува в бурно море“ на Петринел Гочев, „Оловният войник“ на Костадин Бонев и „Войник на съдбата“ на Касиел Ноа Ашер. 

Веднага след софийската премиера в Бургас ще бъде представен и документалният филм на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов „Отскубнати до корен“, разказващ за паметта и за невежеството, помело след 9 септември 1944 г. една класа с европейско образование, познание и опит, вместо да се възползва от нейните достижения.

След успеха на „Второто Освобождение“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова миналата година и през тази година фестивалът ще продължи да показва и филми на актуална обществена тема. 

През 2023 г. в програмата такъв е филмът „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева, който бургаската публика имаше възможността да гледа и по време на "София филм фест на брега". 

Почетен гост на фестивала ще е Мария Статулова, която е родом от Бургас и през тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация