Сънна апнея 21 януари, 2023

Сънна апнея
Снимка: Радио Веселина

Сънната апнея е сериозно нарушение на съня, което се получава, когато дишането е прекъснато по време на съня. 

При сънна апнея дихателните пътища се блокират или мускулите, които контролират дишането, спират да се движат. Това води до спиране на дишането и последващо такова се възобновява с дълбоко поемане на въздух, което може да е съпроводено с хъркане. В най-лошите случаи това може да се случи стотици пъти всяка вечер. Това означава, че мозъкът и останалата част от тялото може да не получават достатъчно кислород. И ако не се .лекува, сънната апнея може да доведе до нарастващ брой здравословни проблеми.

Сънната апнея често остава недиагностицирана, тъй като лекарите обикновено не могат да открият състоянието по време на рутинни посещения в офиса и няма кръвен тест, който може да диагностицира състоянието. Повечето хора, които имат сънна апнея, не знаят, че я имат, защото се появява само по време на сън. Член на семейството или партньор в леглото може да е първият, който забележи признаци на сънна апнея. 

За всичко по тази тема днес в предаването „Доктор здраве“ ще говорим с д-р Цанко Стефанов – специалист по Спешна медицина, Хранене и диететика и други субспециалности като спешна гинекология, спешна педиатрия и др.

Приятно слушане и бъдете здрави!


 

 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация