Венеция отложи засега еднодневния данък за туристите 13 януари, 2023

Венеция отложи засега еднодневния данък  за туристите
Снимка: pxhere.com

Венеция отложи за лятото въвеждането на еднодневната такса за туристите. Става дума за суми от 3 до 10 евро на човек. 

Посещението на Венеция без нощувка трябваше да стане платено от 16 януари. Според градските власти - ще са необходими около шест месеца, за да се подготви новата мярка и да се отстранят последните недостатъци. 

Преди началото на ковид пандемията властите на Венеция планираха да наложат новия данък от юли 2020 г., но настоящата ситуация отложи въвеждането му. След наплива от туристи по време на Великденските празници през 2022 г., кметът Луиджи Бруняро отново обяви мярката за платени посещения в града. По време на обсъждането на новия данък, властите на Венеция решиха да освободят от него жителите на региона Венето, както и хората с увреждания, студентите и служителите на местни предприятия.

Снимка: pxhere.com

Размерът на така наречената "входна такса" ще зависи от туристическата натовареност на града: максималната сума ще бъде 10 евро на човек, минималната - 3 евро. Така властите на Венеция планират да ограничат потока от хора, които не остават да нощуват в града и по този начин не плащат туристически данък в хотелите.

Посещението във Венеция ще се резервира през специален уебсайт и ще се потвърждава с QR код.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация