Рекордите на 2022 година - от Тейлър Суифт до кралица Елизабет Втора 09 декември, 2022

Рекордите на 2022 година - от Тейлър Суифт до кралица Елизабет Втора
Снимка: БГНЕС

Изминаващата 2022 г. ще бъде запомнена с няколко рекорда.

Агенция Франс прес откроява рекордното покачване на цените заради войната в Украйна, броя на бежанците, горещите вълни и пожари и осеммилиардния жител на панетата. 

Населението на света надхвърли  осем милиарда души в средата на ноември. Това е "безпрецедентен ръст" спрямо 2,5 милиарда души през 1950 г.

Управлението и животът на кралица Елизабет Втора, която почина на 8 септември на 96-годишна възраст, беше толкова необичаен, колкото и погребението ѝ в Лондон. Рекордните около четвърт милион души се наредиха на километрични опашки, за да отдадат последна почит и да преминат покрай ковчега ѝ в Уестминстър.

Снимка: БГНЕС

В света на изкустувото - рекордната сума от 1,62 милиарда долара беше платена за колекцията от произведения на изкуството на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън. На търг през ноември в Ню Йорк бяха продадени картини на Жорж Соро, Пол Сезан, Винсент Ван Гог и Густав Климт. Портретът на Мерилин Монро от Анди Уорхо през май стана най-скъпото произведение на изкуството на 20 век: 195 милиона долара.

В спорта - Рафаел Надал подобри рекорда по титли от турнири от Големия шлем, след като спечели рекордната 14-та титла на Откритото първенство на Франция и общо 22 в кариерата си, изпреварвайки Новак Джокович (21 титли) и Роджър Федерер (20).  Серена Уилямс, която прекрати кариерата си през септември, е пред тримата с 23 титли от Големия шлем.
 

Снимка: БГНЕС

В музиката - шзлизането на десетия албум на Тейлър Суифт "Midnights" предизвика срив в "Спотифай" през октомври и счупи рекорда за най-слушан албум за един ден. Десет песни от албума достигат първите десет места в класацията на Хот 100 на “Билборд”, което е първият подобен случай.
 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация