Хора ще живеят и работят на Луната до 2030 26 ноември, 2022

Хора ще живеят и работят на Луната до 2030
Снимка: БГНЕС

НАСА твърди, че до 2030 г. ще бъде възможно хората да живеят и работят на Луната. Но преди това астронавти и учени ще работят активно в космоса, за да подпомогнат мисията.

"Ще изпращаме хора на повърхността и те ще живеят на тази повърхност и ще се занимават с наука", казва Хауърд Ху, който ръководи програмата за лунния космически кораб "Орион" на агенцията, пред Би Би Си.

Разработвайки бъдещите космически експедиции, Ху каза, че през това десетилетие НАСА ще насели хора на Луната за определен период от време. "Те ще разполагат с хабитати и роувъри на терен", добави той. Ху също така определи изстрелването на 16 ноември на ракетата "Артемида", която носи "Орион", като исторически ден за човешките космически полети. Орион се намира на около 134 000 км от Луната. Ракетата с височина 100 метра бе изстреляна от космическия център "Кенеди" като част от мисията на НАСА спътника да премине покрай Луната. На върха беше космическият кораб "Орион", който няма екипаж, но е оборудван с три напълно облечени манекена. Те са програмирани да регистрират стреса и напрежението на мисията "Артемида", съобщава „Гардиън“.

Когато "Артемида I" най-накрая бе изстреляна, Ху описа момента като невероятно усещане, подобно на сън.

"Това е първата стъпка, която правим към дългосрочно изследване на дълбокия космос, не само за Съединените щати, но и за света", каза той пред Би Би Си.

Той добави, че това е исторически ден за всички, които обичат Луната, човешките космически полети и изследването на дълбокия космос.

Космическият апарат ще прелети на 60 мили от Луната и ще продължи на още 40 000 мили, преди да се обърне обратно и да се спусне в Тихия океан на 11 декември. По време на 25-дневната мисия той ще измине 1,3 мили, което е най-далечното космическо разстояние, изминал земен апарат досега. След като навлезе отново в земната атмосфера, той ще се движи със скорост 25 000 км/ч, което ще доведе до повишаване на температурата на топлинния му щит до 5 000 градуса по Фаренхайт.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация