В 4 часа на 30 октомври се връщаме към зимното часово време 29 октомври, 2022

В 4 часа на 30 октомври се връщаме към зимното часово време
Снимка: pxhere.com

В нощта срещу 30 октомври в 4:00 часа сутринта трябва да преместим стрелките на часовниците с час назад заради зимното часово време. Така ще стане 3:00 часа.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Още през 2018 година ЕК предложи да се сложи край на смяната на лятното и зимното часово време. Според онлайн проучване -  над 80 процента от участвалите 4,6 милиона души искат именно това. Европейският парламент също подкрепи предложението  с голямо мнозинство. Това, което все още липсва, е одобрението на 27-те държави членки. 

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация