Произведоха кислород на Марс 02 септември, 2022

Произведоха кислород на Марс
social Снимка: БГНЕС

Учените казват, че експеримент за производство на кислород на Марс вече работи при различни атмосферни условия, включително през деня и нощта и през различни марсиански сезони. НАСА е произвела малко количество кислород на Марс в рамките на експеримент на повърхността на Червената планета.

Количеството е било достатъчно за един човек за 100 минути. То е било произведено от устройство, наречено МОКСИ, което се е приземило на Марс с роувъра “Персевиърънс” през 2021-ва година. Процесът по произвеждането на кислород е продължил денонощие, при различни атмосферни условия - при екстремни разлики в температурите и в началото на пясъчна буря.

При всяко пускане машината, наречена МОКСИ, произвежда шест грама кислород на час - приблизително колкото едно дърво на Земята.

„Нуждаем се от това, разбира се, за да могат бъдещите астронавти да дишат. Това изглежда очевидно. Това, което изглежда по-малко очевидно, е, че се нуждаем от много повече кислород, за да запалим ракета, която да отведе астронавтите отново у дома или поне обратно в орбита“ казват учените.

Изследователите предвиждат, че уголемена и усъвършенствана версия на МОКСИ може да бъде изпратена на Марс преди човешка мисия, за непрекъснато производство на кислород в размер на няколкостотин дървета.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация