Кресна събира средства за собствен музей 12 юли, 2022

Кресна събира средства за собствен музей
social Снимка: Facebook/Община Кресна

Кметът на Кресна Николай Георгиев призова с пост в социалните мрежи съгражданите си да дарят средства, с които ще бъде изграден музей в сградата на местното читалище.

В призива си кметът припомня за личностите, които Кресна е дала на страната и ролята им в обществения живот, като посочва, че е „срамно“ повече от 140 години след Освобождението на България да не са се намерили средства, за да бъде изграден музей, който „да пази за поколенията историческата истина за величието на нашите предци и да пребъде в него българския дух на Пирина“.

В момента община Кресна разполага с две готови експозиции, посветени на Кресненско – Разложкото въстание и на Яне Сандански, които могат да бъдат изложени във фоайетата на читалището.

Предстои да се създаде и мултимедийно съоръжение към двете експозиции с текстове на български, руски и английски език, но са необходими средства за вътрешни преустройства и ремонти. За целта общината ще разчита на финансова подкрепа от жителите на Кресна.

Целта е ремонтите да бъдат завършени до края на лятото, а музеят да заработи от есента, стига да се съберат достатъчно средства.

От общината се ангажират на фасадата да бъде поставена плоча с имената на всички дарители.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация