Вреден ли е шоколадът за кожата 18 април, 2022

Вреден ли е шоколадът за кожата
social Снимка: unsplash.com

Ето всичко, което трябва да знаете за въздействието на шоколада върху кожата и тялото.

Шоколадът ви причинява пъпки

Всички сме чували тази фраза много пъти. Но това е често срещано погрешно схващане, което се повтаря отново и отново. Нито едно научно изследване не е успяло да потвърди реална връзка между консумацията на шоколад и появата на пъпки от акне. Учените и дерматолозите са категорични. Млечният шоколад обаче е храна с висок гликемичен индекс, с високо съдържание на въглехидрати и захар. Последните могат да повлияят на хормоните и по този начин да ускорят производството на себум. Тук се появяват пъпки и черни точки.

Шоколадът е вреден за здравето ви

Да, и не! Белият и млечният шоколад съдържат високо съдържание на мазнини и захар, които не са полезни за фигурата ви. Има обаче малка разлика: черният шоколад подобрява физическото ви състояние. Богат на минерали като желязо, калций и магнезий, черният шоколад има реални ползи за здравето, особено в борбата със спазмите и нетърпението. Той е полезен и за сърцето, тъй като намалява кръвното налягане. Но това не е всичко, той е концентриран и на магнезий. Много важен минерал, който повишава способността на организма да поддържа кожата в добро физическо и морално здраве. Освен това намалява появата на бръчки.

Шоколадът напълнява

Това отново е вярно и невярно. Всичко е въпрос на мярка и количество, както при всяка храна с високо съдържание на захар и мазнини. Независимо дали става въпрос за млечен или черен шоколад, ако консумирате разумно количество, той няма да повлияе на увеличаването на теглото ви. Черният шоколад има свойства за потискане на апетита. При някои диети дори се препоръчва в края на храненето, за да се запази сладка нотка. Изводът? Отдайте се на удоволствие, но в умерени количества!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация