Работата над 8 часа на ден е вредна 14 април, 2022

Работата над 8 часа на ден е вредна
social Снимка: unsplash.com

Учени от различни страни са установили, че работата повече от 8 часа на ден (40 часа седмично) е нездравословна.

Изследване на Станфордския университет в САЩ, доказва, че след 50 часа работа на седмица производителността спада, а след 55 часа тя обикновено клони към нула. Учените специално отбелязаха, че след стандартните 40 часа човек е способен на малко, независимо дали обича работата или не.

Австралийският национален университет посочи идеалното седмично работно време – 39 часа. Ако човек се претовари с работа, тогава психиката му страда, появява се и депресия. В дългосрочен план това може да доведе до инсулт, диабет и дори рак.

Експертите на PsychCentral силно препоръчват да откажете допълнителна работа по време на почивките и да се научите да казвате категорично „не“.

Поставянето и спазването на граници ще ви помогне да балансирате работата и свободното време, за да можете да останете продуктивни, без да жертвате личното си благополучие и здраве. Защото претоварването може да доведе до затруднена концентрация, проблеми с храносмилането и по-сериозни здравословни проблеми.

Експертите призовават хората да се грижат за себе си, дори работната седмица да продължи идеалните 39 часа. Ако се появят симптоми на умора и претоварване, трябва да забавите темпото и да си дадете почивка.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация