Перник се готви за празник на Селското хоро 03 април, 2022

Перник се готви за празник на Селското хоро
social Снимка: facebook

Празник на Селското хоро, вписано в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство, се подготвя в Перник. Надиграването е под наслов „Дръж се земьо, граовец те гази” и ще се състои на 20 април на открита сцена пред Двореца на културата.

Хорото е неизменна част от културата на региона, а събитието се организира от сдружението с нестопанска цел "Локално наследство".

Селското (Граовско) хоро е сред най-обичаните в района на Средна Западна България. Характеризира се с лекота на движенията, пъргавина и скокливост.

„Селското хоро в Пернишко“ е вписано в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство през 2021 г. Танцът е втората успешна регионална кандидатура в Националната листа, която представя значим елемент от традиционната култура на Пернишкия край. Общините Брезник, Трън, Перник, Земен и Радомир са групови носители на кандидатурата.

Селското хоро се изпълнява в ритъм 2/4. Играе се в граовския подрегион под най-различни наименования - Зидарско, Витановско, Калкашко, Бучинско, Брезнишко, Ноевско, Кошаервско, Дренско, Горнодиканско и т.н. То винаги започва бавно, след което следва бърза част.

Селското хоро се играе "за пояс", затова организаторите са изработили 200 коланчета (играорки), с които ще поканят публиката да се включи в надиграването. Ще бъде организиран уъркшоп за разучаване стъпките на танца от публиката и гостите на празника.

В първото издание на надиграването ще участват само местни танцови школи, формации и състави. 

Предвижда се празникът да с превърне в традиционна проява, като в следващите години в нея се включат и творчески състави от цялата страна.

Събитието се финансира от Национален фонд „Култура“.

Хороскоп Виж всички

Нотификация