"Походът на книгите" започва за 11-и път 02 април, 2022

social Снимка: facebook

За 11-и път днес започва Националната кампания в подкрепа на четенето "Походът на книгите". Началото се поставя по традиция в днешния Международен ден на детската книга и ще приключи на 23-и април, когато се отбелязва Международния ден на книгата и авторското право, съобщават инициаторите от асоциация "Българска книга" (АБК). 

Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина. 

Официалното откриване ще бъде в детския отдел на Столичната библиотека с участието на организаторите и партньорите на кампанията. Участници отново ще бъдат известни българи, които ще се срещнат с децата на живо и онлайн, за да им прочетат откъси от любимите си детски книги, като по този начин мотивират най-малките да четат. 

В тазгодишното издание са поканени да четат политици и журналисти. Сред потвърдилите до момента са еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова - патрон на събитието, заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и заместник-кметът на Столичната община Мирослав Боршош.

В рамките на кампанията "Походът на книгите" тази година има събития в цялата страна. "Маратон на четенето" от 2-и до 21-и април ще се проведе в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на поредица от срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др. 

Тази година акцентът е на 15-и април и ще бъде посветен на Емилия Милкова, дългогодишен член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), председател на ББИА (2020-2021) и един от инициаторите за превръщане на инициативата на РБ "Пенчо Славейков" - Варна "Маратон на четящите хора" в национален. 

Предвидено е връчване на годишната националната награда "Бисерче вълшебно" на фондация "Детска книга" - за любима новопубликувана детска книга, избрана след гласуване от жури на възраст между 5 и 16 г. "Известни българи четат на децата" е инициативата на АБК, в която тази година участват журналисти и политици, които ще се срещнат с деца от училища и детски градини, за да ги насърчат с примера си да четат книги. 

"Празник на книгата" ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна. Предстоят поредица интересни събития, срещи с автори, премиери на книги и др. Регионални кампании "Походът на книгите" са организират съвместно с Националното сдружение на общините в България. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация