Девин - лековитото съкровище на Родопите 02 март, 2022

Девин - лековитото съкровище на Родопите
social Снимка: Ангелина Христова

Девин е разположен сред малка хълмиста котловина в сърцето на Западните Родопи. Градът е прочут с благотворните качества на водата, подходяща за лечение и профилактика на различни заболявания.

Привлечени от полезните минерални извори, траките се заселили в района в края на 14 в. пр.н.е. и го обитавали до късната античност през 4 в. Около селата Борино, Ягодина и Триград са намерени множество тракийски могили.

Живописният планински район е изключително подходящ за разходка. На 4 км от Девин се намира скалният феномен Слона. Село Триград е на около 26 км от града, а до него се стига по Триградското ждрело. От едната страна на пътя е река Триградска, а от другата са надвесени внущителни 300-метрови отвесни скали.

Тук се намира пещера Дяволското гърло, за която се носят интересни легенди. Наблизо е и красивата Ягодинска пещера, известна с уникалните си образувания – пещерните бисери и каменните рози. В Харамийската пещера са открити останки от първобитни хора, но влизането в нея става само с водач и подходяща екипировка.

Деси допълва информацията за красотите и богатствата на този изключителен район в "планината на Орфей".

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация