Да подкрепим Дядо-Кольовото дърво за "Европейско дърво на годината" 18 Февруари, 2022

Да подкрепим Дядо-Кольовото дърво за
social Снимка: Михаил Михайлов/treeoftheyear.org

България е представена от 350-годишния летен дъб от свиленградското село Студена в тазгодишното издание на международния конкурс "Европейско дърво на годината".

Подкрепете Дядо-Кольовото дърво !

Дъбът носи името на собственика на нивата, където расте – Никола Ангелов, известен като дядо Кольо, който след усилена работа си почивал под дебелата му сянка. Според преданията дървото е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и реката там се заселват първите му жители – българи, криещи се от турските набези, и така основават селището.  Вековният дъб е символ на Студена – посреща завръщащите се у дома негови жители и е стожер на тяхната българщина и вяра.

Дъбът беше номиниран от община Свиленград за участие и спечели българския конкурс "Дърво с корен 2021". Така стана финалист в международното издание на инициативата, в което ще "мери корона" с още 15 любими европейски дървета.

Класирането в конкурса ще бъде скрито през последната седмица – от 22 до 28 февруари и  подаваните гласове няма да са видими.

Победителят ще остане в тайна до официалното му обявяване на церемонията по награждаване на 22 март в Брюксел.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация