Започна гласуването за "Европейско дърво на годината 2021" 02 Февруари, 2021

Започна гласуването за
social Снимка: Фондация "ЕкоОбщност"

Старата черница във Велики Преслав е българският представител в конкурса "Европейско дърво на годината 2021". В международния конкурс ще участват 14 държави.

От Фондация "ЕкоОбщност", организатор на конкурса у нас, посочват, че Старата черница във Велики Преслав е двоен победител - носител е на титлата „Дърво с корен“ за 2020 година и зае първо място в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“.

Старата черница вече 450 години се радва на любовта на жителите на Велики Преслав. За тях то отдавна се е превърнало в съпричастен свидетел на техните радости и мъки, тържествени събития и делнични вълнения. То пази спомена за посрещането на Иван Вазов като виден гост на града през 1900 г. Тогава черницата е простирала клоните си в двора на кръчмата-кафене, където Вазов се срещнал с местните жители. През турско време местната кръчма в Преслав се намирала точно срещу конака. А в двора й растяла тази черница. Според някои предания дървото е засадено там от самия Мидхат паша.

Изборът за европейско дърво на 2021 година ще се проведе онлайн през февруари

Гласуването става на интернет страницата на инициативата - www.treeoftheyear.org.

Победителят ще бъде обявен на церемония на 17 март. Тя ще се проведе в рамките на конференцията „Засаждаме своето бъдеще – още 3 милиарда дървета, за да постигнем поставената от Европа цел“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация