Вход свободен за историческите обекти в Плевен 10 декември, 2021

Вход свободен за историческите обекти в Плевен
social Снимка: Община Плевен

 

На 10 декември Плевен отбелязва Деня на Освобождението си от турско робство и на признателността на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

Тържествен ритуал ще се проведе от 11.00 часа на централния градски площад "Възраждане". Панихида в памет на героите на Плевенската епопея ще отслужат свещеници от трите храма в града. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините освободители. В ритуала ще участват военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Регионалният исторически музей в Плевен е домакин на научен форум по повод 144 години от Плевенската епопея, като откриването на събитието е от 13.30 ч. с експозиция в сградата на музейния комплекс.

Символът на Плевен - Параклисът-мавзолей "Свети Георги Победоносец" ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник от 18.00 ч. до 21.00 часа.

С вход свободен през целия ден ще работят знакови исторически обекти в града - Регионалния военноисторически музей, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къща музей „Цар Освободител Александър II”.

Свободно ще е паркирането в "Синя зона". 10 декември е обявен за празничен неработен ден за учрежденията, звената и организациите на бюджетна издръжка от Община Плевен.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация