Обсерваторията Рожен затваря до края на март 18 ноември, 2020

Обсерваторията Рожен затваря до края на март
social Снимка: pixabay.com

Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ не работи за посетители от края на октомври и ще отвори най-рано в края на март 2021 г. заради епидемичната обстановка. Това съобщи доц. Никола Петров – директор на обсерваторията.

„Искахме да имаме интернет, искахме да имаме достъп но обсерваторията и непрекъснато електрозахранване. Това се случи. Днешната управа на Смолян и МОН откликнаха и резултатът е това, че обсерваторията не спира да наблюдава. Сега обаче режимът на научни наблюдения е такъв, че много малко колеги идват в обсерваторията дори почти никакви, но големият телескоп си има задължително оператор и всичко това може да се получи през интернет, дистанционно“, поясни доц. Петров.

Астрономът обясни, че при дистанционното наблюдение е важно да се получи самото наблюдение, а обработката се върши самостоятелно отвсякъде, но е факт, че учените се справят и в тази обстановка.

Той припомни, че всяка зима обсерваторията е затворена за посещения от туристи от декември до февруари, а тази година посетители няма да се допускат до края на март заради пандемията.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация