Любими филмови герои празнуват днес 28 октомври, 2020

Любими филмови герои празнуват днес
social Снимка: pxhere.com

На 28 октомври светът отбелязва Международния ден на анимацията.

Денят се чества от 2002 година по инициатива на Международната асоциация на анимационното кино и е в чест на първата публична прожекция на светлинните пантомими, осъществена с праксиноскопа, създаден от френския художник Шарл-Емил Рейно. Това е станало на 28 октомври 1892 година в Париж, а за 15-минутната анимация “Бедният Пиеро” са използвани 500 рисувани на ръка изображения.

Думата “анимация” идва от латинското “animātiō” – “оживявам”, което е комбинация от “animō” – “давам живот” и “-ātiō” – “действие”.

Ето и някои любопитни факти за любимите филмчета и на малки, и на пораснали вече зрители:

Още през 1600 година пр. Хр. фараон Рамзес II поръчва построяването на храм, посветен на богиня. На всяка от 110-те му колони са изрисувани последователни изображения, които показват как тя се движи. И ако минаваш бързо покрай тях, рисунките „оживяват“.

Първият пълнометражен анимационен филм е “Апостолът”, направен в Аржентина от Кирино Кристиани през 1917 година. Твърди се, че именно Кирино е вдъхновил Уолт Дисни.

Мики Маус е американски рисуван герой, който се е превърнал в символ на The Walt Disney Company. Създаден е през 1928 година и озвучаван първоначално от самия Уолт Дисни. 

През 1937 година компанията “Дисни” заснема първия си пълнометражен анимационен филм – “Снежанка и седемте джуджета”. Лентата е отличена със специален “Оскар” за иновация.

Първият анимационен герой, в чиято чест през 1937 година е издигната статуя, е Попай морякът.

През 2001 година Академията за кинематографично изкуство и наука въвежда категория за най-добър пълнометражен анимационен филм. През 2002 година “Шрек” става първата лента, отличена с “Оскар” за най-добра анимация.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация