Какво да пием и ядем, когато пътуваме по света 16 октомври, 2020

Какво да пием и ядем, когато пътуваме по света
social Снимка: pxhere.com

Пътуванията в различни страни и дегустацията на местни хранителни специалитети са един от най-приятните начини за опознаване на различни култури.

В Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО са включени редица храни и напитки, които задължително трябва да опитате, ако посетите дадено място.

Ако сте в Италия не пропускайте пицата по неаполитански “Pizzaiuolo” - местната традиция за приготвяне на пица включва няколко етапа, например въртене на тестото и приготвяне на пещ. ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство.

В Турция си поръчайте турско кафе – приготвянето му е цял ритуал - печените зърна се смилат на прах, след това се смесват със студена вода и захар в джезве. Кафето се приготвя на печка (или понякога горещ пясък), но не трябва да кипи, за да има гъста пяна.

В Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Значението и културната важност на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО през 2016 г.

В Грузия пийте вино в квеври - керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази вековна традиция в Грузия се предават чрез семейства и общности.

В Армения опитайте лаваш – подготовката на арменския тънък хляб изисква много усилия и умения, като от ЮНЕСКО приемат значението и външния вид на този хляб като културен израз на Армения.

Френска гастрономия - гурме ястието има строго определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню.

Средиземноморска кухня - призната като част от културното наследство на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия.

Мексиканска кухня - тя е свързана със стари техники на готвене, както и отглеждането и споделянето на храна. Съчетана с вековни умения, тя се превръща в цяло приключение.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация