Психично здраве за всички 10 октомври, 2020

Психично здраве за всички
social Снимка: pixabay.com

10-и октомври е Световният ден за психично здраве. Тази година в глобален план денят ще премине под мотото „Психично здраве за всички“.

По статистика на Световната здравна организация (СЗО) близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат. Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човека развива на различен етап от своя живот психично заболяване.

Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години.

Статистиката за ситуацията в България сочи, че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

В Световния ден за психично здраве стартира информационната кампания „Живей, не страдай“, в подкрепа на хората с психични заболявания. В тяхна подкрепа от Асоциация „Грижа за пациента“ разработиха Viber чатбот „Живей, не страдай“, който може да се използва през Viber на телефон, компютър или таблет. Това е персонален дигитален асистент, чиято мисия е да подпомогне всеки, интересуващ се от психичния си статус и да го улесни с бърз и удобен достъп до полезна информация за различни психични заболявания. Чатботът ще предостави на потребителите си революционна за България геолокализация и база данни от специалисти психиатри. Всеки, без да напуска Viber, ще може бързо да намери най-близкия психиатър, лечебно заведение или спешен център до текущото си местоположение и да се свърже с тях директно или да отиде на място за записване на консултация, както за себе си така и за свой близък в нужда. Новата разработка тепърва стартира и с времето ще предоставя допълнителни функционалности, които да са в помощ на всички хора с необходимост от психична подкрепа.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация