Изварата е най-добрата храна за здрави кости след 50-та година 25 ноември, 2025

Изварата е най-добрата храна за здрави кости след 50-та година
Снимка: pxhere.com

Според Националния съвет по въпросите на стареенето, след 50-годишна възраст костната плътност намалява по-бързо, отколкото се възстановява, което увеличава риска от остеопения (ниска костна плътност) или остеопороза (загуба на костна плътност, което пък увеличава риска от фрактури). 

По данни на Фондацията за костно здраве и остеопороза, костната загуба при жените се ускорява след менопаузата и може да намалее с 20% за седем години.

„Има определени хранителни вещества, които работят заедно, за да поддържат костната плътност, образуване и здравина. Те включват калций, витамин D, магнезий и витамин K, както и протеини за поддържане на костната структура и мускулната маса“, обясни регистрираният диетолог Ейми Дейвис. 

Следователно, за здравето на костите е важно да се ядат храни, които съдържат колкото е възможно повече от тези хранителни вещества.

Един такъв пример е изварата

„Изварата е отличен източник на протеини и калций“, посочва д-р Даниел Визня, доцент по ортопедия в Медицинския факултет на Йейл.

Калцият осигурява суровината за костната тъкан, докато протеинът помага за защитата на съществуващите кости. Сиренето съдържа и селен, микроелемент, който според проучване, публикувано в списание Molecules, играе важна роля за поддържането на костната плътност. Освен това, магнезият, който се съдържа в сиренето, може да забави прогресията на остеопорозата. Поради тази причина диетолозите препоръчват да се обмисли добавянето на този вкусен продукт към диетата. 

Редовната консумация на чай също влияе положително върху здравето на костите. 

Други здравословни навици, особено важни на тази възраст са:  

Разнообразието от плодове и зеленчуци помага в борбата с възпаленията, ключов фактор за сърдечни заболявания и деменция.

Повече бобови растения. Те подобряват чревния микробиом - един от ключовите фактори за здравословно стареене. 

Ядките са удобен източник на здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Изследванията показват, че редовната консумация на орехи е свързана с по-добри здравословни резултати с напредване на възрастта. 

Още здравни съвети слушай в „Доктор Здраве“ по радио Веселина-най-добрият микс от песни! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация