Черен чесън - нов кулинарен тренд в България 07 септември, 2025
Черен чесън, известен още като ферментирал чесън, набира популярност в България като уникална съставка в кулинарията и здравословното хранене. Този продукт, получен чрез продължителен процес на ферментация, се отличава с мек вкус, сладникава текстура и множество здравословни ползи. В сравнение с обикновения чесън, черният вариант е по-лесно смилаем и не оставя остър послевкус, което го прави предпочитан избор за гурме ястия и здравословни диети.
Производството на черен чесън започва с обикновен чесън, който се подлага на контролирана ферментация при висока температура и влажност за период от няколко седмици. Този процес променя химичния състав на чесъна, като намалява остротата му и увеличава съдържанието на антиоксиданти. Според изследвания, черният чесън съдържа по-високи нива на определени полезни съединения в сравнение със суровия чесън, което го прави ценен за поддържане на имунната система и сърдечно-съдовото здраве. „Черен чесън е не само вкусен, но и истински суперхрана“, отбелязват експерти от Института по хранене в София.
В кулинарията черният чесън се използва в разнообразни рецепти – от сосове и маринати до десерти и дори шоколадови изделия. Неговият сладко-кисел вкус го прави идеален за добавяне към ястия с месо, риба или зеленчуци, като придава дълбочина и изтънченост. В България ресторанти в София и Пловдив вече включват ферментирал чесън в своите менюта, а някои местни производители започват да предлагат продукта на пазара. Потребителите го ценят заради лесното му приложение и универсалност в кухнята.
Въпреки нарастващата популярност, черният чесън все още е сравнително нов за българския пазар, а цената му остава по-висока от тази на обикновения чесън заради сложния производствен процес. Въпреки това, интересът към него расте, особено сред хората, търсещи здравословни алтернативи и нови вкусови изживявания. Експерти прогнозират, че с времето черният чесън ще стане по-достъпен и ще се утвърди като задължителна съставка в българската кухня.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини
31 декември и 2 януари – неработни дни заради въвеждането на еврото
„Парасоциален“ е дума на годината според Речника на Кеймбридж
Софийският университет е сред първите 40 % на най-добрите в света
Стара Загора кани жителите да се включат в засаждането на 13 хиляди фиданки
Sofia Christmas Fest открива ледена пързалка върху фонтаните пред НДК
НОИ: Пенсионерите в чужбина подават годишна „декларация живот“
Повечето българи смятат, че преходът не е приключил и демокрацията не е истинска
Най-емблематичната поза на Фреди Меркюри бе увековечена със специална монета
Олимпийският огън ще премине от Неапол през Рим до Милано
Община Свищов отличи 32 деца за добри постъпки през годината
България влиза в топ 10 на страните с най-натоварен трафик в света