
Черен чесън - нов кулинарен тренд в България Днес, 07 септември, 2025

Черен чесън, известен още като ферментирал чесън, набира популярност в България като уникална съставка в кулинарията и здравословното хранене. Този продукт, получен чрез продължителен процес на ферментация, се отличава с мек вкус, сладникава текстура и множество здравословни ползи. В сравнение с обикновения чесън, черният вариант е по-лесно смилаем и не оставя остър послевкус, което го прави предпочитан избор за гурме ястия и здравословни диети.
Производството на черен чесън започва с обикновен чесън, който се подлага на контролирана ферментация при висока температура и влажност за период от няколко седмици. Този процес променя химичния състав на чесъна, като намалява остротата му и увеличава съдържанието на антиоксиданти. Според изследвания, черният чесън съдържа по-високи нива на определени полезни съединения в сравнение със суровия чесън, което го прави ценен за поддържане на имунната система и сърдечно-съдовото здраве. „Черен чесън е не само вкусен, но и истински суперхрана“, отбелязват експерти от Института по хранене в София.
В кулинарията черният чесън се използва в разнообразни рецепти – от сосове и маринати до десерти и дори шоколадови изделия. Неговият сладко-кисел вкус го прави идеален за добавяне към ястия с месо, риба или зеленчуци, като придава дълбочина и изтънченост. В България ресторанти в София и Пловдив вече включват ферментирал чесън в своите менюта, а някои местни производители започват да предлагат продукта на пазара. Потребителите го ценят заради лесното му приложение и универсалност в кухнята.
Въпреки нарастващата популярност, черният чесън все още е сравнително нов за българския пазар, а цената му остава по-висока от тази на обикновения чесън заради сложния производствен процес. Въпреки това, интересът към него расте, особено сред хората, търсещи здравословни алтернативи и нови вкусови изживявания. Експерти прогнозират, че с времето черният чесън ще стане по-достъпен и ще се утвърди като задължителна съставка в българската кухня.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини

Септември в Кюстендил ще бъде богат на плодородие и изкуства - музика и театър

Черен чесън - нов кулинарен тренд в България

Нов дует в поп фолка - Благо Борисов и Юнона

Александра Прийович роди момиче

Гоце Делчев празнува с размяна на книги и фестивала "Щастливо лято“

Защо първият учебен ден е толкова специален?

"Галаконцерт на българския талант" в София по случай Съединението на България

Пловдив отбелязва 140 години от Съединението с тържества и възстановка

НАП проверява 27 000 българи за недекларирани доходи

Промени в движението в Пловдив заради маратон „Съединение“ и празнична заря

Безплатни антибиотици за деца до 7 г. в Позитивния списък
