
Яйцата: Разбит мит за холестерола и сърдечното здраве 31 юли, 2025

Ново изследване от Университета на Южна Австралия разбива дългогодишния мит, че яйцата повишават холестерола и увеличават риска от сърдечни заболявания.
Според проучването, консумацията на яйца, дори до две на ден, не вреди на сърцето и дори може да бъде полезна.
Изследването, първо по рода си в световен мащаб, анализира как холестеролът и наситените мазнини в диетата влияят на LDL холестерола – известен като „лошия“ холестерол. Този тип холестерол може да се натрупва в артериите и да повиши риска от сърдечни проблеми. Резултатите са изненадващи: яйцата, макар и богати на холестерол, са с ниско съдържание на наситени мазнини и не повишават LDL нивата. За разлика от тях, храни като бекон, наденица и пържени храни, богати на наситени мазнини, са тези, които водят до повишаване на холестерола.
Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб, отнемайки живота на около 18 милиона души годишно. В Австралия на всеки 12 минути някой умира от сърдечно заболяване, което представлява една четвърт от всички смъртни случаи в страната. Познаването на безопасните храни и тези, които трябва да се избягват, може да спаси животи.
Професор Джон Бъкли, ръководител на изследването, подчертава, че яйцата са били несправедливо обвинявани твърде дълго. „Яйцата са били несправедливо демонизирани от остарели хранителни препоръки,“ казва той. „В нашето изследване разделихме ефектите на холестерола и наситените мазнини и установихме, че холестеролът от яйцата не повишава лошия холестерол, когато е част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини.“
Той добавя с усмивка:
„Може да се каже, че предоставихме твърдо сварени доказателства в защита на скромното яйце.“
Според изследването, проблемът не са яйцата, а храни като бекон и наденица, които са с високо съдържание на наситени мазнини. Те са основните виновници за повишаването на холестерола. Затова, когато приготвяте закуска, можете спокойно да счупите няколко яйца, но избягвайте мазните добавки.
Това изследване изяснява объркването около яйцата и холестерола, потвърждавайки, че те могат да бъдат част от здравословна диета, стига да не се комбинират с прекалено много наситени мазнини. Така че, следващия път, когато правите закуска, чувствайте се уверени да хапнете яйца – просто пропуснете пържените екстри.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини

„Алфа Рисърч“: Почти 50% от българите подкрепят влизането на България в еврозоната

Деница Сачева предлага гъвкаво работно време за родители през лятната ваканция

Световният ден на донорството на органи: Почит към смелостта и човечността

Четирима тийнейджъри са арестувани за кражба с взлом от дома на Брад Пит

Бионсе официално е носител на награда „Еми“

Село Железница кани на тридневен фестивал „Празник на музиката” и Традиционен събор „Успение Богородично”

България с рекорд в туризма след Шенген и в очакване на еврото

Мадона и U2 призовават за хуманитарна помощ в Газа заради тежката криза

„Медисин Прайс“ ще предоставя информация в левове и евро

Премиерата на „Шрек 5“ се отлага за 30 юни 2027

Вижте защо Том Холанд няма търпение да влезе в ролята на Спайдърмен
