Безопасно пътуване с радио Веселина и Пътна полиция 2021-07-19 07:00:00

Безопасно пътуване с радио Веселина и Пътна полиция
social Снимка:

Радио Веселина подкрепя традиционната акция на ГД „Национална полиция“ - „“Безопасно лято“ за намаляване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци.

Съвместната инциатива ще мине под мотото „Безопасно пътуване с Радио Веселина и Пътна Полиция“, и ще се проведе в ефир от 19 юли до 29 август.

Статистиката отчита  най-висок брой на загинали, ранени и на тежки пътнотранспортни произшествия през месеците – юли, август и септември.

Нека направим лятото си безопасно и приятно, като спазваме Закона за движение по пътищата и бъдем внимателни.

Слушай специалните ни послания всеки ден в ефира на радио Веселина и  не забравяй  кое е позволено, кое и как наказуемо.

 

* Докато шофираш, не се разсейвай с телефон, кафе,  домашен любимец или по друг начин.

Глобата за водача, който шофирайки, използва мобилния си телефон без специално устройство за освобождаване участието на ръцете, е 50 лв. и му се отнемат 6 контролни точки.

 

* Преди и по време на шофиране не пий алкохол. Освен че се наказва от закона, това е опасно за теб, близките ти и останалите участници в движението по пътищата.

 

Ако шофираш с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2  на хиляда , те глобяват от 500 до 1000 лева, лишават те от право да шофираш от 6 месеца до една година, отнемат ти 10 контролни точки и прекратяват регистрацията на автомобила ти от 6 месеца до една година.

 

Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда е престъпление. Регистрацията на автомобила се прекратява  от 6 месеца до една година, наказанието е  лишаване от свобода от една до 3 години, а глобата   от 200 до 1000 лева.

 

Ако шофьор откаже да бъде тестван за употреба на алкохол, го глобяват 2000 лева, лишават го от право да шофира за 2 години, отнемат му 12 контролни точки и прекратяват регистрацията на автомобила му от 6 месеца до една година.

 

* Не се движи по аварийната лента на магистралата. Ако някой е спрял принудително, рискуваш да го връхлетиш. Освен това, за нарушителя е предвидена глоба от 1000 лв. и лишаване от право да управлява превозно средство за 3 месеца

 

* Движението с несъобразена скорост е най-рисковото нарушение на водачите. Ако в населено място шофираш с превишение над 50 км/ч. от обозначената скорост, глобите започват от 700 лв., увеличават се с по 50 лв. за всеки следващи 5 км/ч. превишение, лишават те за 3 месеца от право да управляваш превозно средство и ти отнемат 12 контролни точки 

 

* Не изпреварвай, ако има забрана за това и ако нямаш видимост. Не рискувай човешки живот!

 

Нотификация