Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Затягат ограничителните мерки заради коронавируса

20.03.2020
Снимка: БГНЕС
Пропускателни пунктове на входовете на областните центрове и забрана за посещения на паркове, градски градини, спортни съоръжения

17 са новите случаи на коронавирусна инфекция, като засегнатите областни градове вече са десет. Има един положителен случай в Добрич. Намират се в добро състояние и не се изискват болнично лечение. Това заяви ген. Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет, след като Националният оперативен щаб обсъждаше с правителството нови мерки в борбата срещу разпространението на COVID-19.

С това общият брой на заразените с коронавирус са 129 души.

Най-тежко е състоянието е на болния, интубиран в „Пирогов“. Потвърдена е положителната проба на пациента беглец, който избяга от лечебното заведение и бе преследван от полицията.

Едната пациентка, придружителка на лекарката, присъствала на конгреси в Испания и Англия, е дала вече две отрицателни проби, с което това е първият излекуван случай на територията на страната.

Другите 4 нови случая са в София.

От полунощ в цялата страна на входовете на областните центрове ще има контролно-пропускателни пунктове и полицията ще пропуска хора само при неотложност - здравословни причини, по работа или за завръщане у дома. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след заседание на Националния оперативен щаб и министри от правителството.

Причината за излизане от градовете ще се удостоверява със служебна бележка от работодател, медицински документ или документ за самоличност. "Мерките засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани", заяви Ананиев.

На въпрос как бизнесът да реагира, при положение, че мярката се обявява в края на работния ден в петък, Ананиев посочи, че има време да се издадат служебни бележки, а някои фирми работели и в събота и неделя. От думите му се разбра, че в началото няма да се налагат глоби.

Забраняват се посещенията на паркове, градски градини, спортни съоръжения на открити и закрити обществени места. На собствениците на кучета ще се позволява да разхождат домашните си любимци, но без да има струпвания.

От утре (21-и март) възрастните хора над 60 г. в цялата страна ще могат да посещават магазини за хранителни стоки и аптеки само във времето между 8:30 и 10:30 часа, се разбра от думите на здравния министър и председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. "Ако тези мерки не дадат достатъчно резултати, тогава може да се повиши рестрикцията", каза Мутафчийски.

"В никакъв случай не искаме да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи", каза от своя страна Кирил Ананиев. 

Доставките на стоки и услуги от първа необходимост няма да бъдат ограничавани. Куриерски пратки – също, уточни Ананиев.

 

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 08:00
  • Ivana Nomer 1 01:14 в момента
  • Despina Vandi To Asteri Mou 01:11 Предишна
  • Indira Radic, Rale Imali Smo Nismo Znali 01:07 Предишна
  • Teodor, Teddy Morgan Vatre V Men Si 01:04 Предишна
  • Neda Ukraden, Zeljko Samardzic Steta Bas 01:00 Предишна
  • M. Vamvarakis Fragosiriani 00:58 Предишна
  • Gloria Ochakvane 00:55 Предишна
  • Goga Sekulic, Dj Pantelis Muska Lutka 00:51 Предишна
  • Elli Kokkinou Taxe Mou 00:49 Предишна
  • Emilia Za Tebe Bratko 00:46 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 08:00 Най-добрият микс от песни

08:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито