Вършец привлича туристи с Джурасик парк 18 март, 2022

Вършец привлича туристи с Джурасик парк
social Снимка: БТА

 

Уникален Палеонтологичен музей на открито във Вършец показва дивите зверове и птици, живели преди 2,5 млн. години в района.

Посетителите му могат да видят 17 скулптурни възстановки на саблезъби тигри, носорози, гепарди, хиени и антилопи. Скулптурите на праисторическите животни са направени в сътрудничество с експертите на Природонаучния музей към БАН в София.

Създаването на парка е общ проект между България и Румъния, като Вършец работи в партньорство с музея "Олтения" в румънския град Крайова.

В средата на парка е построена модерна сграда на Информационен център, представящ палеонтологични находки от землището на общината, диаграми и много информация за представените видове древни животни и птици.

Идеята за направата на парка идва след намирането на богато палеонтологично находище с останки на древна флора и фауна в покрайнините на град Вършец.

Вършец вече е град на чучулигите, след като в района са установени пет нови вида от сладкопойните птички, съобщиха от Природонаучния музей при БАН при откриването на Палеонтологичния парк.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация