В Разлог показват богатството на народните носии 27 юли, 2021

В Разлог показват богатството на народните носии
social Снимка: facebook/bulgarianroots

В Исторически музей - Разлог ще бъде показана изложбата "Богатството на националните костюми от разложкия край", създадена от фондация "Живите български корени".

Скътани в ракли и стари скринове, пазени от родолюбиви българи, както и от богатия фонд на Исторически музей-Разлог, носиите грейнаха на младите хора и могат да се видят тази вечер от 17 часа в музея в Разлог.

Фондация "Живите български корени" по традиция издаде и календар, посветен на красотата и духовната сила на българката. 

За тази година той е под надслов "Девойко, мари, хубава".

Всеобщо е мнението, че българките са много красиви. Много чужди пътешественици, преминавали през земите ни, са се удивлявали от чудната хубост на българската жена. Но наред с физическите качества, пътниците се смайвали от колорита и прецизността на изработката на облеклото, от неговите разнообразни форми и елементи.

Етнологът Анелия Овнарска-Милушева споделя, че народните ни носии са сред най-забележителните творби на старото ни българско изкуство. В дрехата на българката са усукани многовековни вярвания, древни представи, вълшебни багри и тайни знаци. Магията на носията е съхранена в съзвучието на шарките, в блясъка на сърмата, в звъна на монетите, в светлината на мънистата, в причудливите форми, завъртяни от гайтани и ширити. В своята празнична премяна българката винаги е най-красива. Точно облеклото й придава оная магична царствена осанка и благородна походка.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация