Троян - сърцето на Балкана 27 Февруари, 2022

Троян - сърцето на Балкана
social Снимка: Маргарита Генкова

Градът е разположен по долината на река Осъм и получава името си от древноримския път Виа Траяна, който свързва Дунав и Бяло море. В района се намират природните резервати Козя стена, Стeнето и Северен Джендем. Те са част от Национален парк „Централен Балкан“, известен със своята уникална растителност и животински свят.

Троянската света обител "Успение Богородично" е основана в края на 16 век. Това е третият по големина манастир в България. В него се пази Чудотворната икона на Пресвета Богородица. Намира се на десетина километра от града, близо до живописното село Орешак.

В троянската местност Беклемето се намира Карцовият бук. Възрастта му е над 200 години, а на височина достига 21 метра. Вековното дърво е наречено на генерал Павел Карцов, който освобождава Троянския проход и града на 3 януари 1878 г.

В Троянския Балкан през последната събота на юни се чества Празник на билките, планината и туризма. Всяка година в края на септември местните хора организират Празник на сливата и прочутата троянска сливова ракия. Градът отбелязва своя празник на 14 октомври – денят на Света Петка, небесната покровителка на Троян.

Деси допълва кои са "троянските безименници", какво да опитате от местната кухня и къде да се разходите в прекрасния район, разположен в полите на Стара планина.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация