Три думи описват живота в България през 2021 година 20 януари, 2022

Три думи описват живота в България през 2021 година
social Снимка: Платформа за грамотност "Как се пише?"

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021 г., показва широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?".

След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха думите ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже.

Организаторите на кампанията - Павлина Върбанова, доктор по български език, и Доротея Николова, учител по български език и литература, и журналист, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми, които са стояли пред него. А те се очертават чрез думите, които употребяваме.

Всеки от анкетираните е имал възможността да посочи до три от десетте предложения. Сред избора на 42 на сто е некнижовното "преценям", 34 процента са маркирали антиваксър, а 30 процента – изчегъртване.

Според журналистката Веселина Седларска - ако се съди по думите, които хората са предложили, животът ни през 2021 г. е бил много мащабен и интересен - от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти.

Хороскоп Виж всички

Нотификация