Рила - "водната планина" с кристалните езера 09 януари, 2022

Рила -
social Снимка: Георги Големинов

В Рила се намира планинският първенец на страната, Балканите и цяла Източна Европа - връх Мусала, със своите 2925 метра. Бистрите яяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяезера са най-забележителното завещание от ледниковия период. Над 200 от тях са разпръснати из планината, а Леденото езеро в северната част на връх Мусала е сред най-високите ледникови езера на Балканския полуостров. Седемте рилски езера са най-посещаваната езерна група в България и един от туристическите символи на България. Намират се в Северозападна Рила и са разположени стъпаловидно. Заемат някои от вдлъбнатините по планинския склон, а помежду си са свързани чрез малки поточета.

Знаково място за страната ни е Рилският манастир "Свети Иван Рилски". Той е разположен в Югозападна България, на територията на област Кюстендил и община Рила. Изграден е по горното течение на Рилска река през Х век от св. Йоан Рилски Чудотворец и неговите ученици. Светата обител е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е с огромно национално, архитектурно и историческо значение.

Какви други прелести крие наричаната в миналото Доункас планина, разказва Деси в приложения аудиофайл. А вие не пропускайте и новите дестинации в предаването "Неделна разходка" - всяка седмица отиваме към ново място, а пътешествието ни започва в неделя, от 11 часа в ефира на радио Веселина! Здрава, щастлива и пълна с приятни туристически впечатления 2022-ра година! И както винаги: идеите от нас - преживяването за вас! ?

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация