Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Разработва се закон с мерки вместо извънредно положение

28.04.2020
Снимка: БГНЕС
Категоричен и ясен план за излизане от икономическата криза засега няма, каза премиерът на изслушване в парламента днес

Парламентът се събра на извънредно заседание, за да изслуша премиера Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от CОVID-19 и ефективността на предприетите мерки.

Искането за провеждане на изслушването дойде от БСП. Левицата успя от втория опит да осъществи идеята си за извънредно парламентарно заседание по казуса, след като миналата седмица депутатите от ГЕРБ не се регистрираха в залата.

Пред народните представители премиерът изтъкна, че страната прилага едни от сравнително либералните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. В същото време България е сред държавите с най-ниски показатели за разпространение на вируса и смъртност от болестта в Европа:

"По данни на Европейския център за контрол на заболяванията България е на първо място по нисък брой на заболели лица на 100 000 население и на трето място след Словакия и Латвия по най-нисък брой на починали лица на 100 000 население, което е индикатор и много ясен отговор, колко навременни и добри са били мерките", подчерта Борисов.

Той каза, че мерките са прецизни и съобразени с препоръките на Световната здравна организация (СЗО). Посочи още, че в момента страната ни разполага с 60 хиляди теста за коронавирус, но държавата има готовност и разполага с ресурс да закупи още, ако те са сигурни.

На въпрос от БСП какви са плановете на правителството за излизането от икономическата криза, причинена от мерките срещу коронавируса Борисов отговори, че се очаква до края на месеца да бъдат запазени над 120 000 работни места с мярката 60 на 40:

"Към момента имаме 7 403 подадени заявления. 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7 000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 000 работни места“.

Категоричен и ясен икономически план обаче няма, отчете премиерът.

"Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие на която и да била държава, можеше лесно да го препишем.

Най-голямото предизвикателство пред кабинета е как да се справи с туризма, където щетите са най-големи. „Голямата грижа е как ще се справим в туристическия сектор, защото още в света няма рецепта“, отбеляза Борисов и добави: "Сутринта имахме коалиционен съвет, Валери Симеонов предложи с ваучери за туризма, разбрахме се в работна група да видим какви пари ще струва и по какъв начин да го направим, за да не превърнем пък в един момент хотелите в болници".

Всички парламентарни групи, освен БСП, определиха мерките като добри и навременни. Единствено от БСП заявиха, че правителството не се справя и няма план за излизане от кризата, породена от пандемията.

След края на изслушването премиерът го окачестви пред журналисти като неползотворно, защото не води до никакви конкретни предложения и решения.

Борисов допълни, че правителството работи по закон за мерките за справяне с коронавируса, който да позволи отпадане на извънредното положение преди 13-и май:

"Закон, който да включва само мерки. Да махнем думата "извънредно положение". Виждате другите държави - обикновено вървят с 2 седмици след нас и накрая всички са около 12-и, 9-и май. Като дойде тая дата, ще видите какво ще направят пак".

България е в извънредно положение заради коронавируса от 13 март 2020 г.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 12:00
  • Nikos Ikonomopoulos Exaitias Sou 11:58 в момента
  • Kamelia Plyusheno Meche 11:55 Предишна
  • Aleksandra Mladenovic Jaca Sam Od Tebe 11:52 Предишна
  • Mihalis Hadzianis Den Fevgo 11:49 Предишна
  • Impuls Ako Ti Si Otidesh Za Mig 11:43 Предишна
  • Hit Bend Zena Starija 11:39 Предишна
  • Malina Amneziya 11:36 Предишна
  • Katerina Lioliou De Me Noiazei 11:32 Предишна
  • Tiziano Ferro Perdono 11:25 Предишна
  • Teodor, Teddy Morgan Vatre V Men Si 11:23 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни