Пускат движението в тунел „Витиня“ без ограничения 19 март, 2021

Пускат движението в тунел „Витиня“ без ограничения
social Снимка: АПИ

Около 12.00 часа днес ще бъде пуснато движението без ограничения в тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“.

Тръбата за София е напълно ремонтирана. След инспекция на тръбата през 2017 г. бе установено, че тя не отговаря на изискванията за безопасност на пътуващите. На съоръжението бяха направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които се предприе авариен ремонт.

„Витиня“ е най-дългият автомобилен тунел у нас - 1195 метра. Строителството му започва през 1974 г. В експлоатация е от 1984 г. и досега не е извършван подобен ремонт.

В съответствие с европейската директива 2004/54/ЕО на тунел „Витиня“, който е над 1 км дълъг, трябваше да се пробият три напречни галерии, които да свързват двете тръби. Две от тях са пешеходни и една - шосейна. В случай на авария в някоя от тръбите, връзките ще се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни и други специализирани автомобили. Трите галерии са прокопани в тръбата за София, предстои довършването им в тръбата за Варна и монтиране на поръчаните портални врати за нея. При извършването на тези дейности движението в посока Варна за кратко ще трябва да бъде прехвърлено в новата тръба за София. Внимателно ще се прецени кой период е най-удачен за тези дейности, за да не се затруднява трафикът около предстоящите празници.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация