През новата седмица се очаква сняг и застудяване 28 ноември, 2021

През новата седмица се очаква сняг и застудяване
social Снимка: pixabay.com

След обяд облачността над страната ще е разкъсана. В местата с мъгла видимостта за кратко ще се подобри. Привечер от югозапад ще започнат валежи от дъжд. Ще духа умерен, северно от планините и в Източна България временно силен вятър от юг-югозапад. Остава топло с максимални температури между 14° и 19°, в местата с трайна мъгла - по-ниски: 6°-9°.

През следващото денонощие под влияние на преминаващ през страната студен атмосферен фронт времето ще е динамично. През нощта започналите от югозапад валежи бързо ще обхванат по-голямата част от страната. В Източна България ще продължи да духа умерен югозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в Източна България до 15°-16°. 

През деня на много места ще продължи да превалява дъжд, като значителни ще бъдат валежите в югоизточната половина от страната, където на места по преминаването на студения атмосферен фронт ще бъдат придружени и с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат в широк интервал от 8-12° в Северозападна България и по високите западни полета до 18-20° на места в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и временно силен югозападен вятър. След обяд в северозападната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. След временно спиране на валежите в следобедните часове, през нощта срещу вторник под влияние на приближаващ от запад средиземноморски циклон ще започнат нови валежи от дъжд, а по високите полета и в западната част от Предбалкана - от сняг.

Във вторник, с усилване на северозападния вятър, температурите ще продължат да се понижават. Още преди обяд и в североизточните райони дъждът ще премине в сняг, а в Лудогорието, както и по планинските проходи ще има условия за преспи и навявания. Интензивни и значителни по количество ще са снеговалежите в планините; за кратко там ще се натрупа съществена снежна покривка. След обяд валежите от запад ще започнат да спират, най-късно, към вечерта - и в източните райони; облачността ще се разкъса.

Хороскоп Виж всички

Нотификация