The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Поглъщаме десетки хиляди пластмасови парчета годишно

06.06.2019
Проучването за опасността от пластмасовите изделия съвпада със Световния ден на околната среда на ООН, чиято тема бе замърсяването на въздуха

Хората ядат и вдишват десетки хиляди микропластични частици всяка година, според нов анализ, който поражда въпроси за за това как пластмасовите отпадъци могат да повлияят пряко на нашето здраве.

Микропластмасите – малки пластмасови парчета, отделящи се от изкуствени продукти като синтетични дрехи, автомобилни гуми и контактни лещи – са сред най-разпространените материали на планетата, информират от Яху Нюз, цитирани от БГНЕС. Те са открити на някои от най-високите ледници в света и на дъното на най-дълбоките океански падини.

Няколко предишни проучвания показват как микропластиката е навлязла в хранителната верига на човека, включително и миналогодишно, което разкри участието в нея на почти всички основни марки бутилирана вода.

В проучването, канадските учени анализират стотици набори от данни за микропластично замърсяване и ги сравняват с типичните хранителни навици на американците.

То разкрива, че възрастен човек може да погълне до 52 000 микропластични частици годишно. Като се вземе предвид мръсният въздух, което вдишваме, тази цифра нараства до 121 000 частици – еквивалентно на над 320 частици на ден.

Проучването съвпада със Световния ден на околната среда на ООН, чиято тема е замърсяването на въздуха.

90 000 частици могат да бъдат погълнати всяка година, ако човек само пие бутилирана вода, според проучването, публикувано в списание „Environmental Science and Technology“.

Авторите подчертават, че техните цифри са приблизителни. Количеството пластмаси, консумирано от даден индивид, зависи до голяма степен от това къде живее и какво яде.

Микропластичните частици с диаметър по-малък от 130 микрометра “имат потенциала да се преместват в човешките тъкани (и) да задействат локализиран имунен отговор”.

Алистър Грант, професор по екология в университета на Източна Англия, казва, че няма доказателства, че идентифицираните в проучването пластмасови частици представляват “значителна опасност за човешкото здраве”. Грант, който не е участвал в изследването, добавя, че е вероятно само малък процент от вдишаните частици да достигат до белите дробове. Авторите твърдят, че са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре колко микрочастици достигат до белите дробове и стомаха и каква опасност създава това.

“Най-ефективният начин за намаляване на консумацията на микропластмаси от хора вероятно ще бъде намаляване на производството и използването на пластмаси”, казват те.

В момента Честито 12:00 - 15:00
  • Dragana Mirkovic Placi Zemljo 13:10 в момента
  • Filip Sinapov, Tanya Skechelieva Momne Le Mari Hubava 13:04 Предишна
  • Rumina Ti Si Tuk 13:00 Предишна
  • Elli Kokkinou Genethlia 12:56 Предишна
  • Sofi Marinova, Ustata Tochno Ti 12:53 Предишна
  • Pedja Medenica Nek Te Cuva Bog 12:48 Предишна
  • Despina Vandi Thelo Konta Sou Na Meino 12:40 Предишна
  • Lili, Gamzata Neka Ni Mrazyat 12:37 Предишна
  • Ceca Raznatovic Zarila Sam Zar 12:34 Предишна
  • Nektarios Giannakopoulos Katastrofi 12:29 Предишна

Програма

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито