The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Поглъщаме десетки хиляди пластмасови парчета годишно

06.06.2019
Проучването за опасността от пластмасовите изделия съвпада със Световния ден на околната среда на ООН, чиято тема бе замърсяването на въздуха

Хората ядат и вдишват десетки хиляди микропластични частици всяка година, според нов анализ, който поражда въпроси за за това как пластмасовите отпадъци могат да повлияят пряко на нашето здраве.

Микропластмасите – малки пластмасови парчета, отделящи се от изкуствени продукти като синтетични дрехи, автомобилни гуми и контактни лещи – са сред най-разпространените материали на планетата, информират от Яху Нюз, цитирани от БГНЕС. Те са открити на някои от най-високите ледници в света и на дъното на най-дълбоките океански падини.

Няколко предишни проучвания показват как микропластиката е навлязла в хранителната верига на човека, включително и миналогодишно, което разкри участието в нея на почти всички основни марки бутилирана вода.

В проучването, канадските учени анализират стотици набори от данни за микропластично замърсяване и ги сравняват с типичните хранителни навици на американците.

То разкрива, че възрастен човек може да погълне до 52 000 микропластични частици годишно. Като се вземе предвид мръсният въздух, което вдишваме, тази цифра нараства до 121 000 частици – еквивалентно на над 320 частици на ден.

Проучването съвпада със Световния ден на околната среда на ООН, чиято тема е замърсяването на въздуха.

90 000 частици могат да бъдат погълнати всяка година, ако човек само пие бутилирана вода, според проучването, публикувано в списание „Environmental Science and Technology“.

Авторите подчертават, че техните цифри са приблизителни. Количеството пластмаси, консумирано от даден индивид, зависи до голяма степен от това къде живее и какво яде.

Микропластичните частици с диаметър по-малък от 130 микрометра “имат потенциала да се преместват в човешките тъкани (и) да задействат локализиран имунен отговор”.

Алистър Грант, професор по екология в университета на Източна Англия, казва, че няма доказателства, че идентифицираните в проучването пластмасови частици представляват “значителна опасност за човешкото здраве”. Грант, който не е участвал в изследването, добавя, че е вероятно само малък процент от вдишаните частици да достигат до белите дробове. Авторите твърдят, че са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре колко микрочастици достигат до белите дробове и стомаха и каква опасност създава това.

“Най-ефективният начин за намаляване на консумацията на микропластмаси от хора вероятно ще бъде намаляване на производството и използването на пластмаси”, казват те.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 12:00
  • Vasilis Karras An Hatis 00:06 в момента
  • Gloria Lyubima 00:02 Предишна
  • Milos Bojanic Digi Digi Daj 23:59 Предишна
  • Maya, Magapasa Katadjiyskata 23:55 Предишна
  • Elpida Adamidou Doksa To Theo 23:52 Предишна
  • Biljana Jevtic Lumpuj Nocas 23:49 Предишна
  • Fancha Maneken 23:45 Предишна
  • Nikos Ikonomopoulos Afou Horisame 23:43 Предишна
  • Miroslav Ilic Probudi Se Srce Moje 23:40 Предишна
  • Lyubo Bomba Bomba 23:37 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни