Почитаме Св. Харалампий - покровител на меда и пчеларите 10 Февруари, 2021

Почитаме Св. Харалампий - покровител на меда и пчеларите
social Снимка: pxhere.com

На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата.

Празникът остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Свети Атанасий.

Св свмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия, когато имало страховити гонения срещу християните. Той станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Дълго живял, почти 100 години, но жестокият римски император Септимий Север не го пожалил заради възрастта му и го измъчвал близо 13 години, само и само да се откаже от Христа. Издъхнал на 113 години.

Може би заради чудодейното му излекуване, народът също много почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Харалмпий пази от чумата и често е изографисан, как я държи затворена в стъкленица.

Заради лековитата си роля Св. Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите, които смятат 10 февруари за свой професионален празник.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата - венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като лек до догодина.

Имен ден празнуват Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо.

На 10 февруари почитаме и паметта на Света Валентина. За нея се знае много малко, но оскъдните сведения сочат, че тя е живяла през 4- ти век в околностите на град Кесария, близо до Палестина. Когато я карат да принесе жертва на езически божества, тя хвърля камък върху светилището и му обръща гръб. Скоро след това бива обезглавена.

Имен ден празнуват: Валентин, Валентина, Вальо, Валя и сродните им имена.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация